Tips för ett lugnt och tryggt nyår!

Tips för ett lugnt och tryggt nyår!

Nu är den festliga helgen som många hundägare bävar inför snart här – nyår. Raketer och smällare som går av i tid och otid som får vissa hundar lamslagna av panik. Har man en ljudrädd hund så är nyårshelgen hjärtskärande, när ens hund blir så rädd att den skakar, gömmer sig, gör på sig eller verkar allmänt orolig och rädd. Det kan kännas hjälplöst men det finns vissa tips som man kan ta till för att försöka göra nyårshelgen så trevlig och trygg som möjligt för sin älskade hund.

Börja träna i tid

Kanske låter drygt såhär nära inpå nyårsafton, men ju tidigare du börjar träna desto bättre! Både i förebyggande syfte och för att undvika att ljudrädsla sprider sig vidare till exempelvis olika miljöer, andra ljud, separationsångest osv. Ta hjälp av H-märkt hundpsykolog om du behöver hjälp med träningsplan för att träna förebyggande eller om du har en ljudrädd hund för att göra en plan!

Det kan vara bra att träna på att sätta bomull eller fetvadd i hundens öron för att minska ljudintryck eller att ha en så kallad thundershirt som hjälper hunden att känna sig trygg. Men om hunden inte är van vid dessa kan det skapa ytterligare obehag, så träna in det i god tid!

Du kan hitta olika tips på hur du kan ljudvaccinera din ljudrädda hund i min guide på instagram, men kom ihåg att om du har en hund som redan är ljudrädd ska träningsplan alltid sättas upp tillsammans med hundpsykolog eller beteendeutredare för att se till att träningen blir på rätt nivå och gör hunden trygg med nya ljud.

Kolla med veterinären

Vissa hundar kan vara extra ljudkänsliga för att de har någon smärta, exempelvis ont i öronen eller någon annanstans i kroppen som gör ont i samband med ljud eller när de rycker till av överraskande ljud. Då kan det vara bra att kolla detta hos veterinär och fysio för att utesluta sån smärta eller annars ta tag i det.

Veterinären kan även hjälpa med eventuella lugnande och ångestdämpande medicinering som kan hjälpa under nyårsfirandet, det finns olika alternativ från vid behovs-medicin till sådan man får börja med ett tag innan nyår för att få effekt, diskutera med din veterinär!

Planera nyårshelgen

Planera hundens nyårshelg för att undvika att vara ute och gå när det smäller, gå långpromenad tidigt på dagen när det är ljust och kombinera gärna med lite nosaktivering som typ godisträd och dogparkour så hunden är nöjd och lugn när ni kommer hem! Ta sen endast kortare toabesök och undvik helt att vara ute när det är störst risk för smällar. Detta gäller inte bara nyårsafton utan även dagarna runtomkring och det kan vara bra att göra lite extra dagarna innan nyårsafton så hunden är så tillfreds som möjligt när den är som värst.

Ha alltid hunden kopplad under nyårshelgen så att den inte blir rädd och springer iväg om ni råkar stöta på smällare av olika slag! Många hundar springer i ren panik så ha ordentligt koppel och sele även om din hund annars klarar att vara lös för att inte ta risken.

Åk till en fyrverkerifri plats

Åk bort till en plats där det inte skjuts lika mycket om du har möjlighet. Kanske finns det en stuga någonstans du kan hyra, vara hos en kompis som bor på landet men du kan även åka till flygplats under de värsta timmarna då man inte får skjuta kring dessa så undviker du fyrverkerier så mycket du kan. Man kan ofta även checka in på flygplans hotell i hundrum men detta är ofta väldigt populärt, men även om du inte checkar in över natten kan du sitta på parkeringen i bilen, eventuellt få skåla in tolvslaget i restaurangen eller lobbyn beroende på hotellets policy eller annars åka runt och köra med bilen under de värsta timmarna.

Anpassa hemmet och gör en trygg plats

Om man inte har möjlighet att åka bort från fyrverkerier, kan man skapa en så fyrverkerifri zon hemma som möjligt som en trygg plats för hunden. Toaletten är ofta uppskattad av många hundar, inga fönster och man kan stänga dörren för att hålla fyrverkerierna borta. Här är några tips på hur du kan ordna för hunden:

  • Dra för gardiner och ner persienner och tänd lamporna för att minska synintrycken
  • Sätt på TV, musik, tvättmaskin osv för att dränka ljudet
  • Gör en mysig koja eller bädd till hunden där den känner sig trygg
  • Ge hunden något gott att tugga eller slicka på för att ha att tänka på och hjälpa den komma ner i varv

Ta inte med hunden för att titta på fyrverkerier!

Ta inte med dig hunden för att titta på fyrverkerierna, varken utomhus eller inomhus från fönstret. Det är en onödig risk då det är så lätt att hunden blir ordentligt skrämd även om hunden inte visat någon rädsla innan, och svårt att återhämta sig från att ha blivit så rädd. Förebygg och undvik den situationen istället genom att följa råden här för att undvika fyrverkerierna så mycket du kan.

Trösta och stötta den rädda hunden!

Det viktigaste rådet kommer sist: Var där för din rädda hund! En myt som florerar är att man inte ska trösta sin hund utan istället ignorera den för att man inte ska belöna dens rädsla men det stämmer inte – man kan inte förstärka känslor utan bara beteenden. Att ignorera hunden gör snarare hunden mer rädd över att inte få stöd och känna sig lämnad ensam i paniken. Få istället hunden att känna sig trygg med att ha ditt stöd och försök göra det som minskar obehaget för din hund och ha förståelse för hur den känner sig.

Lämna absolut hunden inte ensam hemma medan det smäller!

Hoppas ni får en härlig nyårshelg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *