Introduktion till filtträning

Introduktion till filtträning

Magiska filten

Magi kanske är att ta i, men att lära hunden att gå och lägga sig på en filt är mycket användbart i sin vardag och hundträning. För att nämna några exempel kan man använda det när man går på restaurang, som alternativt beteende till att tigga eller sno mat i köket, vid problem vid dörren och olika rädslor.

Jag använder filten när vi är är på restaurang, reser, teoripass eller väntetid på kurs/träning eller annars när jag vill att Vilda ska ligga och chilla.

Helt klart något alla borde lägga lite tid på att lära sig med andra ord!

Steg 1: Godisregn

Vi vill att hunden ska lära sig att filten är en plats den vill vara på för där händer bra grejer, så börja träningen med att helt enkelt lägga ner filten mellan dig och hunden och lägga flera godisar på den för hunden att äta.

När hunden ätit klart alla godisar, ger du din frisignal och kastar iväg en godis från filten så hunden kliver av.

Frisignal är den signal du ger för att säga till hunden att den är fri från övningen, såsom varsågod, fri eller hopp och lek.

Steg 2: Belöna intresse

Så fort hunden har ätit sin frisignals- godis och vänder sig tillbaka, kan du ge din belöningssignal så fort hunden tittar på, går mot eller sätter en tass på filten eller annars visar något typ av intresse för den.

Efter du gett din belöninhssiganl tar du upp godis ur väskan/fickan och lägg ner på filten. Du kan gärna ge flera godisar. När hunden ätit upp, ge frisignal och kasta iväg en godis så hunden kliver av och repetera!

Om hunden inte är intresserad eller vänder sig tillbaka efter frisignal, kanske ni får träna en annan dag, ha godare godis eller fortsätta med steg 1.

Steg 3: Variation och ökade kriterier

När du märker att filten börjar bli som en magnet för hunden är det dags att göra små variationer och öka kriterierna. Variera var du står i förhållande till hunden och filten, vart ni tränar någonstans, hur många godisar du ger på filten tills du säger din frisignal osv. Öka även kriterierna tills hunden är med alla fyra tassar stilla på filten och sedan till liggande.

Skynda långsamt! Men se till att fortsätta förändra så att blir lite variation eller svårare varje gång.

Steg 4: Lägga sig på filten

För att få hunden att lägga sig på filten, är det lättast att köra Steg 3 till att hunden står på filten, och mata med flera godisar. Om vi sätter oss själva på huk och ger godisen lågt på filten, är det flera hundar som till slut lägger sig ner. Annars kan man behöva locka hunden till ett läggande, men undvik att säga Ligg.

När hunden lägger sig ner, ge belöningssignal och massa godis! När hunden börjat lägga sig ner snabbare, försvåra till att ge belöningssignal och godis först när hunden är liggandes på filten.

Steg 5: Sätta signal

När hunden kan hela beteendet, dvs. gå och lägga sig på filten, då vill vi eventuellt sätta signal på det för att kunna be hunden lägga sig.

Ge signalen precis innan hunden går mot filten för att lägga sig, exempelvis när den vänder om från sin frisignals-godis och rör sig tillbaka mot filten. Du kan använda signal såsom “gå och lägg dig”, “vila”, “chilla” eller vad som passa er!

Tänk på:

  • Välj en lugn plats när ni börjar tråna, så hunden kan fokusera på träningen.
  • Ha en passande filt som hunden tycker är skön och att den är stabil så hunden inte halkar eller filten blåser till och skrämmer hunden.
  • Ha gott godis och var generös! Vi vill att hunden ska tycka filten är toppen. Hunden väljer belöning, men godis är oftast lättast att jobba med i filtträning för att ha en lugn känsla.
  • Ta bort filten efter träningspasset, så fort filten är i golvet ska det belönas rikligt med godis!

Vill du också att filten ska bli en magnet för din hund? Boka en privatlektion!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *