Olydiga hundar och “problembeteenden”
Vi vill ofta ha med oss hundar i våra liv som vår bästa vän och följeslagare, men vår moderna värld och de krav och förväntningar vi har på hundarna kan göra att vi känner viss frustration och påfrestning när hunden inte beter sig som vi tänkt, något som jag brukar kalla “kulturkrockar” oss och hunden emellan. Vi stämplar gärna dessa hundar som olydiga, problemhundar och så vidare, men det är egentligen ganska orättvist.
För att bygga en härlig och harmonisk relation med våra fyrbenta vänner är det viktigt att förstå deras beteende och se saker ur hundens perspektiv, för att kunna hjälpa dem hantera den värld och vardag vi tar med dem i för att göra det roligare, tryggare och härligare för alla inblandade. Läs därför vidare för att få lite hjälp med just detta!
Hundar har inget moralisk kompass om vad som är rätt eller fel
Hundar saknar den mänskliga förmågan att förstå moraliska koncept som rätt och fel. Deras beteenden har alltid en funktion för att uppnå något som hunden tycker är lönsamt, som ofta formas av sina naturliga instinkter och tidigare erfarenheter. Till exempel, vi människor tycker ofta att en hund som hoppar när den hälsar gör “fel”, men hundar hoppar ofta för att de vill nå upp till våra ansikten och få uppmärksamhet. Även om vi blir lite upprörda och säger nej och knuffar ner dem kan flera hundar föredra den uppmärksamheten framför ingen uppmärksamhet alls, eller så blir de lite osäkra av att vi blir hårda i tonen som gör att de gör sig till ännu mer för att visa sina goda intentioner. Att tro att hunden “vet att den inte ska hoppa” och klandra dem för det utan att visa dem hur de kan få vår uppmärksamhet på annat sätt är faktiskt ganska taskigt mot hunden.
När jag pratar om rätt och fel i detta inlägg menar jag därför det som vi anser vara ett passande och önskvärt eller mindre passande och önskvärt beteende från vår sida. Inte heller menar jag vad som är generellt rätt eller fel – för du bestämmer själv vad som är rätt eller fel med din hund.
WTF – what’s the function?
Så, hundar gör alltså saker och olika beteenden för att uppnå ett resultat som den tycker lönar sig. Det kan vara skälla ut hunden den möter på promenaden för att säga att den vill ha mer avstånd och få pysa ut stress, eller att sätta sig när matte säger sitt för det leder till godis.
Det första steget när man har ett beteende man vill ändra på är därför att kartlägga när hunden gör de oönskade beteendet, och klura ut varför den gör det, dvs. vilken funktion har beteendet. Detta kan kräva en del detektivjobb beroende på vilket beteende det är, och då kan du behöva ta hjälp av en professionell hundtränare eller hundpsykolog. Hunden kan även göra samma beteende i olika situationer av olika anledningar. Till exempel, om din hund gräver i rabatten kan detta vara ett tecken på att den försöker hantera överskottsenergi eller tristess, att den tar ut sin stress genom att gräva eller helt enkelt är en ras som har avlats för att gräva och därför har ett behov av det. Antingen kan vi behöva hitta andra sätt för hunden att få utlopp för den energin, ändra känslan kring det som skapar stressen eller erbjuda hunden ett lämpligt ställe där den tillåts att gräva för att få utlopp för det behovet!
Rätt lön för rätt jobb
För att lära hunden nya beteenden, måste vi träna hunden och visa den andra beteenden som lönar sig bättre än det beteendet vi vill minska eller bli av med. Självklart ska hundar ha lön för sitt jobb, ingen vill jobba gratis. Att tro att hunden har en inneboende vilja att göra oss till lags och att det räcker med ett simpelt “bra” från vår sida är ofta långt från sanningen, framförallt när vi ska ändra beteenden. Det är därför viktigt att hitta rätt belöningar till hunden, så att vi just kan förstärka de beteenden vi vill se mer av. För gör vi det, visar vi ju hunden att det nya beteendet lönar sig – och då kommer hunden upprepa det beteendet som leder till att det oönskade beteendet minskar – och allt utan att bekosta vår relation och förtroende för hunden med hård ton eller andra bestraffningar.
Och kom ihåg, det är alltid hunden som avgör vad som är en belöning och vad som är rätt lön! Vissa hundar gör nästan vad som helst för en köttbulle, medan andra tycker att springa efter duvorna är värt mycket mer. Bara för att du tycker att det är gosigt att ge din hund en klapp eller glada tillrop kanske hunden inte är lika glad i kel och då kommer hunden inte tycka att det är något som är värt att fortsätta det beteendet för. Exempelvis är min egen hund ingen hund som är så glad i gos och kel på det sättet, och skulle bli kränkt om hon fick en klapp som belöning för att exempelvis komma in på inkallning. Nästa gång jag kallade in henne skulle hon inte tycka att det var värt det jämfört med att fortsätta springa lös och nosa på saker. Det kan man se som ett sätt att löneförhandla, säga att den lönen är jag inte villig att ta detta jobbet för och så måste vi erbjuda högre lön. Vi måste alltså hitta en belöning som hunden är villig att jobba för, men också göra det lätt att göra rätt (läs mer nedan).
Man blir bra på det man övar på
Precis som oss människor blir hundar bra på det de övar på – och hundar lär sig hela tiden, alltså utanför våra planerade träningspass. Så om vår hund skäller när det ringer på dörren så övar den varje gång det ringer på och blir expert på det. Ju mer som hunden har tränat på det beteendet, ju svårare blir det att bryta den vanan för att skapa en ny vana, dvs ett nytt beteende. Man kan tänka det som en vågskål, där ena sidan väger tungt av ett visst beteende och vi måste se till att träna massa med motvikt på andra skålen för att det ska bli det hunden är ännu bättre på! Detta är en av anledningarna till att det kan ta tid att ändra ett beteende som hunden redan blivit expert på, för vi måste skapa massa nya vikter i den andra vågskålen för att den ska bli tyngst.
Det är därför viktigt att man ordnar omgivningen på så sätt för att minska risken för att hunden utför det oönskade beteendet, och ha tålamod och förståelse för att det tar tid att ändra beteenden. Tänk bara själv hur lång tid det tar för dig att vänja dig vid en ny portkod utan att först börja knappa in den gamla, sluta bita på naglarna eller vad det nu kan tänkas vara.
Gör det lätt att göra rätt
Så, vi behöver alltså träna hunden ett nytt beteende som ersätter det gamla. Det måste vi göra i en miljö där frestelserna inte blir för svåra eller på en plats hunden har svårt att ta in något då det är för mycket som händer runt om kring, utan skapa förutsättningar för att hunden ska lyckas så att vi kan förstärka det beteendet genom att belöna hunden för det. Annars tränar vi ju bara hunden i det gamla beteendet, och skapar fler vikter i den vågskålen. Tänk dig att du vill att din hund inte ska dra i kopplet under promenaden. Genom att träna i en miljö med lite störningar först, där hunden enkelt kan gå med slakt koppel, kan du gradvis introducera mer utmanande situationer och belöna den när den går utan att dra.
Jämför med när man tar körkort, man börjar inte med att köra på motorvägen. Man börjar ofta på en lugn och relativt tom parkeringsplats med de enklare sakerna som att gasa, bromsa och växla. Man kanske knappt kör någonstans första gången utan bara lite fram och tillbaka. Med tiden börjar man ge sig ut i villaområden, landsvägar, rondeller osv. i den takten som man känner sig mer och mer bekväm bakom ratten. Samma tankesätt bör vi ha med våra hundar!
Generalisering och lägga in störningar successivt
Hundar är ju extremt smarta, men något de är lite sämre på är generalisering. Generalisering är processen när ett visst beteende överförs från en särskild situation och kontext till andra liknande kontexter och situationer. Det vill säga, tränar vi på att gå med slakt koppel hemma, vilket ofta är att föredra för där är det en störningsfri miljö som gör det lätt för hunden att göra rätt, så kan vi inte förvänta oss att hunden automagiskt ska klara det ute på stan. Det är en ny situation och kontext för hunden, som inte nödvändigtvis har generaliserat beteendet ännu.
Vi måste alltså hjälpa hunden med att generalisera de beteenden vi vill se i olika situationer, med att träna samma beteende på olika platser, situationer osv. Det gör vi genom att successivt lägga på störningar och träna i olika miljöer. Och när vi lägger på en störning eller byter miljö, kan vi behöva att minska våra kriterier för beteendet vi tränar, för att fortsätta hjälpa hunden med att göra det lätt att göra rätt. Tänk också på att ju svårare situation vi tränar i, desto högre lön förtjänar hunden! Exempelvis med koppelgåendet kanske vi får träna först hemma med torrfoder, sedan ute på innergården eller trädgården med lite vanligt godis, sen ute på gatan när det är ganska lugnt med godare godis för att sen göra det med lite mer folk, med en hund på avstånd osv. med köttbulle eller annat smaskens.
Hunden behöver inte veta vad som är fel för att göra rätt
När vi lär oss matematik lär vi oss inte vad som är fel svar för att sen lära oss det rätta, och skulle vi gissa oss igenom alla möjliga svar för att sen läraren äntligen skulle säga RÄTT! skulle vi inte förstå matematiken bakom och kunna tillämpa den i framtiden. Inte heller skulle vi uppskatta om vår GPS sa åt oss Sväng inte här, Sväng inte här, SVÄNG HÄR, sväng inte här – i alla fall hade jag blivit tokig. Istället behöver vi tydligt visa vad som är det vi vill att hunden ska göra och lägga träningen på rätt svårighetsgrad så att hunden klarar det och lär sig vad som är rätt och löner sig.
På samma sätt är det viktigt att själv fokusera på vad det är man vill att hunden SKA göra istället för vad den INTE ska göra, så att det blir tydligt för hunden. Om vi exempelvis bara säger nej och fy varje gång hunden drar i kopplet men är tysta när den går med slakt koppel, blir det mycket tydligare och bättre om vi berömmer och belönar hunden när den går med slakt koppel och försöker själva skapa förutsättningarna för att den inte drar (mer om just koppelgående kan du läsa i kommande blogginlägg). Vissa hundägare får också mer problem med koppeldragande när man fokuserar på när hunden drar, för då får ju hunden uppmärksamhet som den tycker är roligare än att vi går frånvarande och lyssnar på podd.
Är det ens ett problem?
Många gånger kommer folk till mig och antingen skäms över att hunden tigger, hoppar, leker dragkamp med kopplet osv. eller frågar om de måste träna bort de beteendena. Om varken du eller hunden mår dåligt av ett visst beteende, är det ju faktiskt inget problem! Min egen hund gör alla de sakerna med, inklusive får välja väg på promenaderna, blir påhejad av mig när hon hoppar upp och snor mat, tuggar sönder paket osv – listan kan göras lång. Absolut anser flera att jag har en “olydig” hund, men det viktiga för mig är att hon är lycklig och mår bra och jag gillar att hon vågar ta initiativ och kontroll över sitt liv i den mån det funkar. Vad andra människor har för åsikter och tankar om hur en hund ska bete sig är ingenting som avgör hur du ska ta hand om din hund.
Jag brukar säga till gäster som kommer hem till oss att detta är Vildas hem, dvs. får ni anpassa er efter vad som gäller och att hon bor här. När vi däremot går bort är vi såklart respekterande till att vi är i någon annans hem, och har med en filt eller bädd till Vilda så det blir tydligt och tryggt för henne (spana in övningen filtövningen!) och vi ser till att bli bjudna tillbaka.
Det ska dock poängteras att det viktiga är att se det från hundens perspektiv och fortfarande respektera sin omgivning, att ha sin hund lös som springer ohindrat fram till okända hundar, nafsa besökare i hasorna eller liknande kanske inte du har något problem med men det kan tära på hunden som mår dåligt av stress, rädslor och osäkerhet och då behöver vi gå in och hjälpa hunden.
Låt hunden vara hund!
Hundar lever i en mänsklig värld med många för dem obegripliga krav och förväntningar. Vissa gånger har vi en ras eller visst behov vi inte tillgodoser i den vardag vi lever i. För att kompensera detta är det viktigt att låta din hund utföra sina naturliga beteenden och få sina behov tillfredsställda. Detta kan göras genom både berikning och olika typer av aktivering. Det enklaste du kan göra för din hund för att låta den vara hund, är att ge hunden möjlighet att nosa och utforska längst promenaden i sin egen takt och genom att ge den ett roligare sätt att få sin mat än matskål som stimulerar dess sinnen såsom olika typer av pusselleksaker, födosök och annat.
Ett annat tips är att spana in Pawesome Puppies Äventyrsbana som siktar till just detta – låta hunden göra hundiga grejer och ha superskoj!