Miljöträning och socialisering

Miljöträning och socialisering

För att enklare ha med vår hund i vardagen är det nödvändigt att vi både miljötränar och socialiserar den. Genom att göra det i hundens takt och med fokus på att skapa positiva upplevelser, gör vi hunden trygg och självsäker att tackla olika situationer och möten av olika slag. Detta är särskilt viktigt för valpar, men även vuxna hundar behöver upprätthålla sina färdigheter och särskilt om vi tagit över en omplaceringshund/rescue behöver vi introducera den till dens nya vardag i dens takt.

Det bidrar även till att hunden är anpassningsbar och optimistisk till nya situationer och lättare att gallra ute olika stimuli i form av stimmiga situationer med exempelvis massa folk, dofter och olika typer av ljud. När vi har byggt upp en grund blir det enklare att introducera nya situationer som kan inkludera distraktioner eller störningar. Det kan även underlätta att träna hunden i olika miljöer, om hunden redan är van vid den typen av miljö är det lättare att fokusera på oss än att behöva utforska och hålla koll på omgivningen.

Det ska dock redan här poängteras att även om hundar ofta vill vara med och vissa älskar det, kan det i vissa situationer vara bättre att lämna hunden hemma eller med hundvakt och låta den slippa. Är det för stökig miljö, du inte har möjlighet att anpassa efter din hund eller hunden redan är osäker i den typen av situation – gör både dig och hunden en tjänst och lämna den hemma eller hos hundvakt!

Miljöträning – vänja hunden vid olika miljöer, platser och ting

Miljöträning handlar om att introducera hunden för olika miljöer och situationer för att lära den att vara bekväm och inte bli stressad i olika omgivningar. Detta innebär att gradvis exponera hunden för olika platser, ljud, underlag, dofter och synintryck. Genom miljöträning blir hunden mer anpassningsbar och trygg i olika miljöer, vilket underlättar för den att hantera olika situationer i sitt vardagliga liv. Ju fler olika typer av miljöer och situationer den fått uppleva med positiva upplevelser, desto lättare tacklar den nya situationer även i framtiden.

Det är viktigt att gå i hundens takt och inte överväldiga den med för mycket på en gång. Efter miljöträning är det viktigt att låta hunden återhämta sig och vila från intrycken och få chans att smälta sina upplevelser, annars riskerar vi att överstimulera hunden som kan skapa stress och negativa upplevelser när bägaren rinner över. Tips är att packa med en osttub (typ Kavli mjukost) eller annan tub med gotta som hunden kan slicka på, det hjälper hunden att producera oxytocin som är en må bra hormon och kan hjälpa den att hålla sig lugn och fokusera på tuben när det blir lite mycket! Även en filt eller väska om du har en valp/liten hund kan vara bra för hunden att ha som en trygg plats när ni stannar upp eller väskan även för att bära hunden.

Socialisering – vänja hunden vid människor, hundar och andra djur

Socialisering handlar om att introducera hunden för olika människor, djur och andra hundar för att vara trygg och bekväm i sociala sammanhang. Socialisering bidrar till att bygga upp hundens förmåga att interagera säkert och positivt med sin omvärld. Det betyder dock inte att hunden måste vara lös med andra hundar eller kela med olika människor, att äta godis ur matte eller husses hand medan andra människor och djur är i närheten som hunden får kika på från det avstånd den är bekväm med är utmärkt socialisering.

Ta det alltid i hundens takt med fokus på positiva upplevelser!

Syftet med denna typ av träning är att skapa positiva upplevelser så hunden blir trygg och säker i olika typer av miljöer och möten. För att hunden ska förknippa nya miljöer och situationer med positiva upplevelser och känslor, måste vi ta det i hundens takt och inte tvinga den till något. Annars tränar vi bara hunden på att vara osäker i just den situationen och bekräftar att det är läskigt, och det vill vi ju inte! Det viktiga här är att utgå ifrån hundens känsla, även om vi vet att det är helt ofarligt så hjälper inte det hunden som blir skrämd – rädsla och osäkerhet är sällan rationell.

Hur skapar man då positiva upplevelser? Genom att inte göra det för jobbigt för hunden, dvs. inte för intenstivt så det blir läskigt, och att den kopplar situationen till något positivt såsom godis, lek, kel, mys eller vad annars hunden tycker om! 

Varje hund har sin egen personlighet och erfarenheter. Anpassa träningen efter hundens individuella behov och gränser. Vissa hundar kan vara mer sociala eller försiktiga än andra, och det är viktigt att respektera vad de är bekväma med. Det är heller inget fel med att bära hunden, särskilt om du har en valp som behöver spara på energin så är syn- och nosintryck från matte eller husses famn eller en väska ett sätt för dem att fortfarande uppleva olika miljöer. Så kan man ta ner den på marken där det är lugnt för den att få utforska lite mer på egen hand.

Se också till att göra miljöträning och socialisering med hunden som utgångspunkt, dvs. att måste du avbryta för att hunden verkar bli överväldigad eller liknande kan du lätt avvika till en lugnare plats för att pausa eller till och med åka hem. Det är såklart mycket av denna typ av träning som sker naturligt i vardagen, men de lite tuffare situationerna är det bra att du är redo att helt anpassa efter hur hunden reagerar – även de har bra och dåliga dagar och om du då blir stressad för att du exempelvis måste åka bussen eller liknande skapar det oro även för hunden som den kan koppla till att åka buss som gör att ni kommer ha svårt att åka buss i framtiden. Gå istället av bussen vid nästa station, ta en paus och eventuellt testa att gå på igen för att åka en station eller ta den hem. Även vid socialisering är det viktigt att inte känna någon press från sin omgivning att personer måste få klappa din hund eller låta sin hund hälsa på den, utan advokera för din hund så att den inte blir osäker kring människor eller hundar.

Vad bör man tänka på med valpar?

Valpar har en period fram till när de är ca 16 veckor då deras fönster för att ta in nya situationer, miljöer och socialisera sig är öppet. De är nyfikna och (förhoppningsvis) i brist på negativa upplevelser tar nyfikenheten över. Då är det perfekt att miljöträna och socialisera sin valp för att bygga en trygg individ inför framtida livet! Fundera över hur ert liv kommer se ut tillsammans och vad du vill att valpen ska vara trygg med som vuxen, kommer ni åka mycket båt? Ha barn i er närhet? Skaffa eller annars umgås med katt?

Det är dock viktigt att fortfarande ta det försiktigt och låta valpen utforska i sin takt, så att man inte råkar skapa negativa upplevelser som leder till rädslor och osäkerheter. Särskilt med valpar kan det vara lätt att överstimulera dem med miljöträning, så det är viktigt att låta dem vila emellan och inte stressa igenom allt dens första tid, utan fokusera på de saker som är viktiga för ert vardagsliv. Det är även vanligt att valpen tillåts hälsa på allt och alla för man vill socialisera den, som antingen leder till en för hög förväntan på att få fortsätta hälsa på allt och alla även när den blir äldre eller att man går utöver vad valpen egentligen är bekväm med, så att den blir osäker kring människor eller andra hundar men vågar först visa det när den blir lite äldre.

Särskilt när det gäller att träffa andra hundar, finns det ingen anledning att hälsa på alla man möter, utan kvalitet framför kvantitet gäller. Detta så man försäkrar sig om att valpen får träffa lugna och trygga individer som ger den positiva upplevelser och visar dem hur man pratar ett artigt hundspråk.

Tips är att spana in Valptivoli – ett perfekt tillfälle för valpen att få massa miljöträning!

Vad bör man tänka på med en vuxen hund?

Egentligen gäller mycket samma med en vuxen hund, men däremot har den ju redan förmodligen olika erfarenheter och förutsättningar att ta hänsyn till jämfört med en valp, antingen för att den redan har negativa upplevelser eller helt brist på sådana. Detta kan påverka hur de reagerar i nya miljöer eller med socialisering. Om hunden har utvecklat rädslor eller osäkerhet gentemot vissa miljöer eller situationer, är det viktigt att hantera dessa rädslor med försiktighet och att stötta hunden, genom att ta det lugnt, vara trygg och närma sig nya situationer i hundens egen takt.

Man bör även anpassa efter hundens eventuella fysiska begränsningar, som ledproblem eller åldersrelaterade hälsoproblem som gör att den har svårare i vissa situationer eller kanske bör undvika dem helt.

Exempel på miljöträning

    • Stadsmiljö: I stan är det stimmigt och mullrigt med både mycket människor och trafik. Massa intryck för både syn, nos och hörsel att ta in, så tänkt verkligen på att göra det gradvis. Börja exempelvis inte med att åka in till Sergels torg en lördag efter löning, utan kanske räcker det med att åka till ett mindre centrum först eller åka in en lugnare dag, typ förmiddag en tisdag.

    • Skogen: De allra flesta hundar älskar ju skogen oavsett, men här finns det massa dofter, underlag och ting för hunden att utforska!

    • Vara ute i mörker: Hundar kan absolut vara mörkrädda, då skuggor och mörkret kan precis som för oss få saker att se läskiga ut. Vänj valpen redan från start vid att vara ute när det är mörkt och särskilt i de miljöer ni vistas mycket i, såsom kisspromenaden runt kvarteret med lite omnejd.

    • Galleria och butiker: Att strosa runt i en galleria eller butiker är också massa olika intryck för hunden med människor, dofter och annat. Exempelvis tillåter Västermalmsgallerian och Fältöversten hundar, och även Bauhaus där man verkligen kan gå på upptäcksfärd och klättra och känna på olika material och underlag!

    • Caféer och restauranger: Fler och fler restauranger och caféer tillåter hundar, och det kan vara supermysigt att få ta med sin fyrbenta bästis på middag eller som en del av en utflykt ta en fika eller lunch på något trevligt ställe. Ta gärna med en filt för hunden att ligga på som trygg plats och något gott tuggben, fylld Kong eller annat som hunden får gnaga och mysa med så hjälper du både hunden komma ner i varv, ha något att göra och få en positiv upplevelse.

    • Veterinären: Förhoppningsvis slipper ni spendera så mycket tid hos veterinären, men alla hundar behöver vaccineras regelbundet och även följa upp att hunden mår bra. Att tidigt skapa en trygg och härlig känsla kring veterinärbesök underlättar mycket och framförallt gör att den gången det är ett tråkigare besök när hunden exempelvis har ont är inte bara tanken på en klinik något som påfrestar hunden ytterligare. Besök gärna veterinären då och då utan att ens ah bokad tid, lek lite utanför, käka godis i väntrummet och kanske till och med få något gott från personalen och sen gå hem!

    • Åka bil: Även om du inte har bil är det bra om hunden har fått bekanta sig inför den dagen det är dags att åka någonstans. Det kan i första steget räcka med att sitta inne i en stillastående bil och käka godis, göra något roligt tricks med öppen bildörr för att sedan gradvis börja sitta fast i säkerhetsbälte/i bur med bilen fortfarande stillastående, sedan starta bilen, åka en kort sväng och sen längre och längre. Om bilturen leder till någon rolig plats kan det också hjälpa hunden att koppla bilåkande med att något roligt ska ske!

    • Åka buss, tåg och annan kollektivtrafik: Bara att vara på tågstation, busstation och liknande är en miljöträning och kan vara första steget innan man ens hoppar på tåget/bussen. Åk sedan bara någon station medan hunden får sitta och spana och käka godis för att sedan hoppa av igen för att sen gradvis åka längre sträckor.

    • Åka båt: Du kan ta med hunden på SL-båtar för att låta dem testa på att åka båt om du inte har en egen, men första steg kan vara att bara gå vid hamnpromenaden, testa att gå ut på en brygga, “bryggsegla” för att sen precis som med bilen sätta på motorn, åka en kort sväng och sen längre och längre. Kom ihåg att ha flytväst!

    • Stadsparker: Besök parker i stadsmiljöer där det finns mycket aktivitet och rörelse. Detta ger din hund möjlighet att vänja sig vid trafikljud och olika människor som den kan spana på håll på, så ta med en picknick filt och något att snacksa på för både dig och hunden och sätt er på lämpligt ställe med avstånd från den mesta rörelsen och låt hunden iaktta på håll.

    • Lekplats/skolor: På dagtid kan det vara toppen att gå förbi olika lekplatser eller skolor för att vänja hunden vid barn på håll, det brukar ju vara en hel del ljud och stoj. Är det inga barn där kan man även låta hunden leka på lekplatsen, finns ju saker som både rör sig och man kan sätta tassarna mot! Undvik dock att hunden går på toaletten för att respektera barnen.

    • Stränder: Stränder ger unika miljöer med sand, vatten och många nya lukter och ljud. Här kan hunden gräva, doppa tassarna i vatten, fascineras av vågorna och ha det riktigt skoj.

    • Höga ljud som åska och fyrverkerier: Vänj hunden vid olika typer av höga ljud genom att exempelvis spela youtube-klipp på fyrverkerier på superlåg volym medan hunden tuggar ett ben, leker eller gör något annat den tycker är härligt. På så sätt vänjer sig hunden vid ljudet och kopplar det till något positivt. Var väldigt försiktig och uppmärksam på hunden så du inte skrämmer den och skapar ljudrädsla, och märker du de tendenserna är det bra att ta hjälp så fort som möjligt av certifierad hundinstruktör eller hundpsykolog!

    • Gå på olika underlag: Särskilt för valpar är det spännande och utvecklande att gå på olika typer av underlag, såsom saker som prasslar, rör på sig, känns olika osv.

Exempel på socialisering

 

    • Vänner och familj: Självklart vill du att din hund ska kunna vara med dig när du är med vänner och familj, så låt hunden lära känna dem i sin takt både hemma hos er och hos vännerna eller familjen. Pressa inte hunden till att gå över vad den är bekväm med, att ta en gemensam promenad eller tugga ett tuggben medan ni tar en fika är utmärkt sätt att bli kompisar på lång sikt!

    • Människor av olika slag: vänj hunden vid att se och vara i närheten av människor som gärna får vara lite olika, kanske någon som har exempelvis rullator, keps, solglasögon eller paraply är bra att hunden får vänja sig vid inte är något läskigt. Även olika kön, åldrar och så vidare så hunden får en generell bild av att människor är trevliga! Igen, det betyder inte att alla dessa människor måste hälsa på hunden genom att klappa och kela, utan det räcker att spana på håll eller att endast du pratar med personen, typ fråga om klockan medan ni är ute och går och sen går vidare.

    • Barn: Ha alltid både barn och hund under uppsikt och var med som en medlare, barn är som barn är vilket kan vara lite oförutsebara och gärna krama, jaga eller ta lite väl hårt tag i en hund som kan skrämma dem och göra dem osäkra med barn.

    • Hundar: alla hundar pratar ju hundspråk, som är främst kroppspråk. Men, eftersom våra raser ser så olika ut blir det som att olika hundtyper har lite olika dialekter, exempelvis skiljer det sig stort mellan svanshållning på en schnauzer och en labrador eller hur en mops jämfört med en tax låter. Låt hunden få socialisera sig med olika typer av hundar, stora och små, mörka och ljusa – men låt den endast gå fram till och hälsa på hundar du vet är lugna, snälla och kan föra vidare sina sociala färdigheter till din hund. En hund behöver inte fler än en handfull kompisar den trivs med, resten är det lika bra att lära sig att man kan gå förbi på promenader och liknande. Att gå en koppelpromenad med lite avstånd är ett utmärkt sätt för hundarna att socialisera, de får spana och nosa efter varandra men behöver inte fysiskt interagera. Kompostgaller som särar hundarna eller hålla hundarna kopplade även inomhus kan hjälpa dem att få ett lugnt och fint möte.

    • Andra djur/4H-gård: Även om du inte bor på landet eller annars har mycket andra djur omkring dig, kan det vara bra att socialisera hunden med andra djur. Det kan man göra med att besöka en 4H-gård såsom Stora Skuggan, Augustendal eller Aspudden. Om inte annat är det massa roliga dofter för hunden att få utforska! Respektera alltid de andra djuren och håll din hund på ett avstånd så den håller sig lugn och inte stör dem.

    • Hundkurs: Att gå på hundkurs är också socialisering, hundarna får träna på att vara bland andra hundar och människor utan någon social press om att hälsa utan endast vara i det sammanhanget. Det är även en typ av miljö som beroende på vad du vill göra med din hund är bra att vänja den vid så den trivs i kursmiljön! Du hittar hela Pawesome Puppies kursutbud här.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för FirstVet. Använd koden firstvet5 för 5% rabatt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *